Duurzame levensmiddelen

Bij het produceren van biologische producten wordt er rekening gehouden met het welzijn van mens, dier en de natuur, daarnaast bevat het veel minder schadelijke stoffen. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Verder bevatten de producten geen kunstmatige kleurstoffen of vele conserveringsmiddelen (E-nummers). De voeding bevat minder zout en geen geraffineerde suikers. Als het wordt gezoet dan gebruiken ze natuurlijke zoetstoffen als Stevia, honing en rietsuiker.

In de eerste levensjaren van het kind is voeding erg belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat zout en teveel suikers slecht voor de gezondheid van het kind kunnen zijn. Wij hebben er daarom ook voor gekozen om de volgende producten niet aan te bieden:

  • Kaas (dit omdat er veel zout in zit)
  • Lever producten zoals leverpastei en leverworst(dit bevat een hoge dosering vitaminen A)
  • voeding met geraffineerde suikers zoals bewerkte koekjes, snoep, kristal suiker

Wij zijn geen biologisch kinderdagverblijf maar proberen wel zoveel mogelijk biologische producten aan te bieden. Echter bij een kinderfeestje of een uitje, zullen wij de kinderen ook af en toe iets trakteren wat niet biologisch is zoals bijvoorbeeld een ijsje.

Wat bieden wij de kinderen aan?

Drinken: (fruit)water, thee, diksap, melk en vruchten melk

Tijdens de kringmomenten: Seizoens fruit en groenten. Keuze uit rijstwafel, soepstengel (spelt), rozijntjes, koekje.

Lunch: Eko brood met als beleg: roomboter (zonder zout), humus, smeerkaas (met weinig zout), pindakaas, jam, appelstroop, kalkoenfilet, huttekasse, groenten, fruit en af en toe een eitje.

Biologische producten

Bij het maken van biologische levensmiddelen houden producenten zoveel mogelijk rekening met het milieu en het welzijn van dieren. Dit is vastgelegd in de wet. Op alle verpakte biologische producten die in de Europese Unie geproduceerd zijn, staat sinds juli 2012 verplicht het Europees biologisch kenmerk. Dat is een logo in de vorm van een groen blaadje dat uit 12 sterren bestaat. Ook als een op een product het woord biologisch, organic, bio of eco staat, moet het voldoen aan de voorwaarden die aan biologische voeding gesteld worden. In Nederland controleert het onafhankelijk instituut Skal streng of producten wel echt biologisch zijn.

Onze biologische levensmiddelen zijn afkomstig van Bio Drome Vlissingen.

Gezond eten in de kinderopvang

Binnen ons kinderdagverblijf kiezen wij bewust voor duurzaam en biologisch, daarnaast volgen wij ook de adviezen en richtlijnen op van het Voedingscentrum. Zo adviseren zij om dagelijks te eten uit de schijf van vijf en dan zo dat je elke dag genoeg producten eet uit elk vak en daarin voldoende varieert. Deze schijf bestaat uit de volgende vijf vakken:

  1. Groenten en fruit
  2. Smeer- en bereidingsvetten
  3. Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei
  4. Brood, graanproducten en aardappelen
  5. Dranken