Wij werken met 1 verticale groep, waarin kinderen dus in leeftijd variëren van 0 tot 4 jaar. De groep kinderen bestaat uit maximaal 16 kinderen per dagdeel. Het is 1 groep maar we werken veel in wat kleinere groepjes om zo onze kleinschaligheid te waarborgen. Wij bieden dagelijks de peuters een ander programma aan in ons eigen peuterlokaal.

Omdat we over een grote ruimte beschikken, kunnen we ook de baby’s veel rust bieden en activiteiten doen met de kinderen in verschillende hoeken en ruimtes.

Baby’s

Wij bieden opvang aan baby’s vanaf minimaal 10 weken. De Zoete Inval biedt moeders de mogelijkheid om borstvoeding te geven aan hun kind. Bij deze kinderen staan veiligheid, geborgenheid, rust en warmte voorop. Vanuit dit klimaat worden baby’s in hun ontwikkeling gestimuleerd. De baby’s hebben hun eigen schema en behoeften. De baby’s krijgen bij ons veel individuele aandacht en verzorging. Voor de baby’s hebben wij 2 aparte ‘babyhoeken’ en boxen. Deze ruimtes zijn afgesloten voor de oudere kinderen, zodat de baby’s op deze manier veilig kunnen liggen, rollen, slapen en spelen. De babyhoeken zijn zo ingericht dat de materialen geschikt zijn voor de baby’s. Er liggen grote zachte babymatten, verschillende kleurrijke materialen en wipstoeltjes. Op deze manier kunnen wij ook de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling stimuleren.

Dreumesen

Bij deze groep kinderen staat geborgenheid, veiligheid, rust en regelmaat voorop. Door de veranderingen in slapen en eten, krijgen deze kinderen langzaam een vast dagritme waarbij ze erg veel indrukken opdoen. Met deze kinderen houden we de rustmomenten goed in de gaten en daarnaast zijn we veel bezig met het stimuleren van de algehele ontwikkeling. Dit doen we door ze mee te laten doen met bijvoorbeeld liedjes zingen, verhaaltjes voorlezen. Ook het aanleren van nieuwe vaardigheden en de taalontwikkeling komt in deze fase op gang, net als de motorische ontwikkeling een enorme stap laat zien. Wij bieden deze groep kinderen gericht speelgoed en activiteiten aan welke aansluiten op hun behoeften.

Peuters

Binnen deze groep staat de taalontwikkeling, zelfredzaamheid en de sociale omgang centraal. Het kind wordt gestimuleerd om te gaan leren samenspelen, helpen opruimen, leren wachten e.d. Ook doen wij met deze groep kinderen veel meer gerichte activiteiten als gezelschapsspelletjes, puzzelen, knutselen en verbeeldend spelen. De fantasie stimuleren wij ook hierin, waardoor het kind zichzelf goed kan ontplooien.

Elke dag spelen de kinderen buiten, mits het extreem slecht weer is.

Elke dag gaan er een groep peuters naar het aparte open peuterlokaal (de Peuter3Hoek) van 9.30u tot 11.30u. Het lokaal is speciaal ingericht voor de peuters om zich daar voor te bereiden op de basisschool. Ze leren daar o.a op een stoeltje te zitten in een kring. We bieden gerichte voorschoolse activiteiten aan en de kinderen leren om dingen samen te gaan doen, wachten op hun beurt. Op deze manier gaan zij vol vertrouwen naar de basisschool.

Als het kind ongeveer 3 jaar is, wordt het slapen vaak afgebouwd. We gaan dan meestal in overleg met ouders beginnen (of zijn bezig) met zindelijkheidstraining. We gaan dan ook gericht aansturen op voorschoolse activiteiten.